Kurikan Kukkakontti

Asematie 7, 61300 KURIKKA

Voisiko haudalle viedä jotain erilaista?

25.10.2020

Suomalainen haudanhoitokulttuuri on mielestäni melko hyvällä tasolla, mutta ainahan voi miettiä vähän vaihtoehtojakin.

Kukista haudalle…

Pyhäinpäivä lähestyy ja monille se on viimeinen ajankohta saada haudat talvikuntoon. Kesäkukat ovat tänä vuotena kukoistaneet viimeiseen asti, mutta nyt se on enää muisto menneestä. Monet ovatkin jo vieneet perinteiseen tyyliin haudoille kanervat, callunat ja havut.

Ennen haudat koristeltiin luonnon antimilla; jäkälä, puolukanvarvut ja kävyt ovat olleet perinteiset hautakoristeet. Tuttavani kertoi, että hän oli 60-luvulla kerännyt äidilleen jäkälää, mistä oli tehty jäkäläseppeleet ja koululaisen tehtävänä oli myydä  seppeleet haudalle menijöille. Seppeleen muotohan kuvastaa iankaikkisuutta ja siksi se on ollut suosittu muoto haudalle vietäväksi.

Nykyään haudoille viedään (mielestäni joskus liiankin ylenpalttisia) hyvinkin erilaisia kukkia ja koristeita. Ellei itse ehdi/pysty istuttamaan kukkia, niin sinne voi viedä esimerkiksi valmiin kukkaistutuksen, esimerkiksi tällaisen

Kuvan kurpitsat jättäisin viemättä, mutta istutus voisi olla tällainenkin. Muutama kaunis kasvi hillityssä astiassa.

Mitä haudalle vie, on jokaisen omassa harkinnassa, mielestäni tärkeintä on, että hautapaikka pidetään siistinä.

Kynttilöistä haudalle…

Itse olen kynttilöiden/ lyhtyjen/ tuikkujen suurkuluttaja, eihän  elävää liekkiä ei mikään ledivalo/ -kynttilä/ -tuikku korvaa?

Ihailen valokuvia, mitä pyhäinpäivän, itsenäisyyspäivän, joulun jne… aikaan sosiaalisessa mediassa julkaistaan esim. Kurikan hautausmaasta. Miten kaunis valomeri siintääkään kauniin kirkkomme ääressä.

Taannoin tuli mieleeni ajatus hautakynttilätelinestä useammalle kynttilälle. Etenkin juhlapäivinä monien hautapaikkojen kynttiläpaikat täyttyvät ja olisi kuitenkin kiva, että kynttilät olisivat kauniisti järjestyksessä. Yhteistyöllä paikallisen metallitaiteilijan Matti S. Rajalan kanssa teimme malliston kynttilätelineistä. Korostan, että kysymyksessä ei ole nyt varsinaiset taide-esineet, vaan kauniit käyttöesineet haudoille.

Kaksipaikkainen kynttiläteline ” Kaipaus ”

 

Nelipaikkainen kynttiläteline ” Toive ”

Kolmaskin versio oli, mutta se on toistaiseksi loppunut.

Nämä telineet ovat sellaisia, että ne painetaan maahan ja näissä poltetaan kannellista hautakynttilää.

Silloin tällöin tulee esille, että haudoilta viedään luvatta lyhtyjä, maljakoita jne…  ja tottahan se onkin, että tavara sielläkin vaihtaa omistajaa moraalittomalla tavalla. Uskon kuitenkin, että tämä on melko marginaalista toimintaa ja mitä erikoisempi tuote on niin, sitä epätodennäköisemmin se ” lainataan ” omalle haudalle. Suosittelen aina kun vain mahdollista, niin kannattaa nimikoida lyhtynsä ja maljakkonsa.

Jos et itse pääse haudalle…

Useinkin on tilanteita, ettei jostain syystä pääse viemään haudalle kukkia tai kynttilöitä, tekemään istutuksia, kastelemaan kukkia.

Olemme vuosikymmeniä toimittaneet haudoille yllämainittuja asioita, vain maamerkit, minkä peruisteilla olemme haudat löytäneet,  ovat muuttuneet,

Ole siis yhteydessä meihin, niin saat “etähoidettua” hautakäynnit.

Nykyään on pitkäkestoisia ja oikeastikin hyviä hautakynttilöitä, jotka palavat jopa viikon!

Tärkeintä kuitenkin tulevassa pyhäinpäivässäkin on se, että annat pienenkin hetken ajatuksissasi poismenneille läheisille.

Hyvää pyhäinpäivää!